Katrin blogi

keskiviikkona, lokakuuta 3

Välikysymyskeskustelu

Istun työhuoneessani ja katson lempikanavaani – työhuoneeni television kanavaa 99 jolta näkyy eduskunnan täysistunto. Nyt siellä menee välikysymyskeskustelu. Tilanne on äärimmäisen mielenkiintoinen. Mielenkiintoisuus ei johdu siitä että jännittäisin kaatuuko hallitus vai ei. Ei se kaadu. Mielenkiintoinen se on siksi, että ennen vaaleja on annettu harvinaisen paljon sellaisia lupauksia, joita ilmeisesti ei ollut tarkoitustakaan pitää, mutta jotka luonnollisesti ovat kuitenkin synnyttäneet erilaisia oikeutettuja toiveita.

Hallituspuolueet tietysti väittävät, etteivät ole oikeastaan luvanneet mitään. Kuitenkin niin oppositiopuolueilla kuin mediallakin on käytössään kirjallista materiaalia juuri näistä lupauksista. Minullakin on huoneessani ne samat paperit, kuten esimerkiksi Kokoomuksen nettisivuilta printattu teksti, jossa Katainen lupaa, että valtio maksaa kunnille sen osuuden naisvaltaisten alojen palkankorotuksista, joka ylittää yleisen korotustason.

Nyt käsillä oleva kysymys kiinnostaa minua myös kunnallispoliitikkona, sillä kunnat ja viime kädessä siis kuntalaiset joutuvat maksumiehiksi kun hallitus ei lupauksista huolimatta ole riittävästi rahoittamassa palkkaratkaisua. Kunnallispoliitikkojen eteen voi piankin tulla kysymys, halutaanko nostaa veroprosenttia vai supistaa ja leikata palveluja.