Katrin blogi

torstaina, syyskuuta 20

Perunavelliä ynnä muuta

Kuluvan viikon aikana olen oppinut, että oppositiossa oleminen on kiireistä puuhaa. Talousarvioaloitteita tehtaillaan aivan toiseen tahtiin kuin hallituksessa ollessa, ja kaikenlaiseen tiedon hankkimiseen kuluu rutosti aikaa. Toisaalta se on myös hauskaa. Puheissa ja kirjoituksissa on nyt enemmän vapautta ja luovuuden voi aina välillä päästää valloilleen.

Kaikesta kiireestä huolimatta ehdin käydä tiistaina isän kanssa teatterissa. Kävimme katsomassa Kerjäläisoopperan, josta hitaasta alusta huolimatta pidin kovasti. Häiritsevin asia oli meikkaus. Brechtin ajatus lienee ollut se, että köyhät ovat keitä tahansa meistä, ja kuka tahansa voi niukkaa elantoa hankkiessaan sortua elon tiellä. Kaupunginteatterin Köyhyysoopperassa meikit aiheuttivat kuitenkin sen, että köyhät olivat kuin Walt Disneyn konnakavalkadista. Mutta jos unohtaa Brechtin ja keskittyy nauttimaan huumorista, laulusta ja teatterista, on Köyhyysooppera aivan verraton.

Keskiviikkona olimme Veeran luona syömässä. Kuten aina Veeran kokatessa oli nytkin sekä ruoka että seura mitä parhainta. Jossain vaiheessa iltaa ryhdyimme muistelemaan lapsuuden kouluruokia. Minun ja Veeran yhteinen muisto oli perunavelli, mutta kukaan muu seurueemme jäsen ei tiennyt mitä se on. Ryhdyimme kuumeisesti etsimään keittokirjoista perunavellin reseptiä, mutta se osoittautui yllättävän vaikeaksi tehtäväksi. Lauri ilmoitti jopa olevansa varsin epäuskoinen koko perunavallin olemassaoloon. Järkyttävää, ei kai auta muu kuin ryhtyä kokkaamaan perunavelliä.

5 Kommentit:

At 11:09 ap., Blogger Veera sanoi...

Onneksi internetin ihmeellinen maailma auttoi perunavellinkin kanssa. Täytynee kokeilla ja lisätä resepti ainakin facebook-keittokirjaani, niin sitten se ruokalaji on ihan virallisesti olemassa.

Katsonemme pikapuoliin viimein sen päivämäärän niille nuoruuden ruoat -bileille?

 
At 3:19 ip., Anonymous Anonyymi sanoi...

Äitin perunavelli on kuin perunamuusia, joka on vellimäistä. Nykyään sitä kai sanottaisiin fiinisti perunasosekeitoksi. Keittolautaselle ripottelimme aina pieneksi hakattua raakaa sipulia ja keiton kaverina oli makkararuisleipiä. Erittäin toimiva yhdistelmä!

Oliko teidän perunavellinne samanlaista kuin minun?

 
At 5:07 ip., Blogger Katri Söder sanoi...

Meidänkin perunavelli oli kuin löysää perunamuusia, mutta siitä puuttui sipuli ja makkaraleivät. Pitääkin kokeilla tuota yhdistelmää.

Veera, katsotaan pian päivämäärä. Nuoruuden ruoat-bileisiin voisi sopia myös se ruoka, jossa oli jauhelihaa, riisiä ja hernemaissipaprika, ja jonka nimi jostain mystisestä syystä oli risotto. Muistatko sen?

 
At 10:21 ip., Anonymous Anonyymi sanoi...

Velli on kyllä meilläkin päin tuttu, ja lisäksi oli vielä mummon tekemä sovellus perunapuuro. Tokkopa se hänen oma sovelluksensa oli, mutta muualla en ole siihen törmännyt.
-wessi-

 
At 11:04 ip., Anonymous Anonyymi sanoi...

Perunavelli on erittäin maukas ruoka,mutta ihmettelen miksi se tehdään niin usein sosekeitoksi. Savossa Iisalmessa sain perunavelliä nimellä pottukolikko, jossa perunaa ei ole jauhettu soseeksi vaan leikattu vajaan viiden millin kolikonnäköisiksi viipaleiksi. Muuten ruoka valmistetaan kai kuten perunavelli keittämällä perunat selvästi lähes murenevaksi. Savolaisilta nyt pottukolikon ihan oikea resepti internettiin.

Timo Mäkinen / timo.makinen@kolumbus.fi

 

Lähetä kommentti

<< Home