Katrin blogi

keskiviikkona, syyskuuta 26

Naisia johtajiksi!

Keraankin Elinkeinoelämän valtuuskunta ilahdutti minua. Heidän tutkimuksensa mukaan naisten johtamat yritykset ovat tuottavampia kuin miesten johtamat. Enää ei naisten aliedustusta yritysten johtopaikoilla voida perustella ainakaan sillä, että he eivät olisi yhtä päteviä johtajia kuin miehet.

Naiskiintiöt herättävät usein kiivasta keskustelua. Kiintiöiden vastustajat perustelevat kantansa usein sillä, että olisi typerää jos kiintiöiden takia johtoon pitäisi valita epäpäteviä naisia. Kyllä vain, perustelu kuuluu usein juuri näin, ei siis niin että olisi typerää valita epäpäteviä ihmisiä. Evan tutkimus voi ehkä osaltaan vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen epäpätevistä naisista.

Kiintiöt sinänsä eivät ole ratkaisu, mutta ehkä niitä siirtymäajan ratkaisuna tarvitaan, jos muut keinot eivät tuo tasa-arvoa valintatilanteisiin. Miehiä lohduttelisin sillä, että tulevaisuudessa kiintiöitä voidaan tarvita miesten suojaksi, kun pätevät naiset jyräävät itsensä läpi. Toisaalta tasa-arvon toteutuminen ilmankin kiintiöitä näyttäisi tuoreen tutkimuksen mukaan olevan yritysten etu.