Katrin blogi

keskiviikkona, toukokuuta 23

Demokratian juhlat


Tänään on kulunut sata vuotta yksikamarisen eduskunnan ensimmäisestä täysistunnosta. Siksi eduskunta kokoontuu tänään juhlaistuntoon, ja siksi kaikki täällä ovat pukukoodin mukaisesti pukeutuneet tänään mustiin. Minulle tuli mustassa housupuvussa jopa vähän liian arkinen olo, sillä useat muut naiset ovat pukeutuneet mustiin hameisiin ja korkokenkiin. Aion silti kehdata mennä katsomaan, onko istunnon jälkeisellä vastaanotolla kakkua tarjolla.

Minulle naisena tässä juhlassa on tärkeää myös se, että Suomi oli ensimmäinen maa, jossa naiset käyttivät täysimittaisesti äänioikeuttaan ja vaalikelpoisuuttaan. Vuoden 1907 valtiopäiville valittiin 19 naiskansanedustajaa. Nykyisistä kansanedustajista naisia on 42 prosenttia ja hallituksessa on jopa naisenemmistö. Tänään juhlaistunnossa tehdään päätös, jolla vakinaistetaan kahden valtakunnallisen naisjärjestön valtionapu. Asiat ovat siis kulkeneet hyvään suuntaan, mutta tehtävää riittää kyllä vielä.

Suomessa asuessaan ei aina tule muistaneeksi, miten tärkeä asia demokratia on. Toivoisin, että seuraavien vaalien koittaessa kaikki nukkumista suunnittelevat muistaisivat, ettei äänioikeus ja demokratian toteutuminen ole kaikkialla maailmassa itsestään selvää vielä tänäkään päivänä.

2 Kommentit:

At 5:54 ip., Blogger Anu sanoi...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 
At 5:55 ip., Blogger Anu sanoi...

Olipa hyvä, että keskityin tänään avustustyöhön Turussa. Jos sinulla oli liian arkinen olo, minä todennäköisesti en olisi kehdannut poistua vaatteissani viidennen kerroksen lukaalistani ollenkaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home