Katrin blogi

tiistaina, maaliskuuta 30

Paluututorointia!

Paljon on puhuttu työurien pidentämisestä ja siihen liittyen opintoaikojen lyhentymisestä. Yksi hyvä keino tähän olisi paluututoroinnin järjestäminen niille, jotka palaavat opintojen pariin oltuaan pitkään työelämässä, äitiyslomalla tai muusta syystä poissa yliopistolta. Vaadin tätä jo 90-luvulla ollessani opiskelijapolitiikassa mukana, ja nyt, kun olen palannut opiskelemaan, uudistan vaatimukseni.

Opiskelu on muuttunut melkoisesti sen jälkeen, kun olen viimeksi opiskellut. Syyskuussa aloittaessani törmäsin moniin käytännön ongelmiin. Ruotsin kurssilla opettaja tokaisi, että yksi teistä ei ole vielä kirjautunut Moodleen, vaikka siellä on kurssirunko ja kotitehtävät ja muut tarvittavat asiat. Ei siinä muu auttanut kuin ilmoittautua syylliseksi ja kysyä, että mikähän tämä Moodle mahtaa olla ja miten siihen kirjaudutaan.

Seuraava ongelma oli edessä sitten, kun piti ilmoittautua ensimmäiseen tenttiin. Etsin kuumeisesti tenttikuoria, kunnes älysin kysyä vieressä istuvalta apua. Kuulin, että tenttiin ilmoittaudutaan sähköisesti paikassa nimeltä NettiOpsu. Jaahas. Eipä muuta kuin taas kyselemään kyseisen nettisivun osoitetta ja ilmoittautumisohjeita.

Nyt olen ollut opiskelija jo syyskuusta lähtien, ja luulin jo, että ongelmat ovat ohi. Väärä luulo. Pääsiäisen jälkeen joudun ensimmäistä kertaa elämässäni sähköiseen tenttiin. Siihen ilmoittautuminen onnistui vasta, kun soitin yliopistolle ja pyysin apua. Sen jälkeen ryhdyin katsomaan netistä, miten sähköisessä tentissä käytännössä toimitaan. Netissä kerrottiin, että mukaan ei saa ottaa muuta kuin kulkukortin, mutta sen tarvitsee ehdottomasti, sillä muuten tenttihuoneeseen ei pääse sisään. Kulkukortin? Mikä se on ja mistä sen saa?

No, eipä auttanut muu kuin taas kerran soittaa ja kysyä apua. Toisessa päässä ihmeteltiin hetken verran outoa tilannetta, sillä kulkukortinhan pitäisi olla opiskelijakortin yhteydessä. Niin varmaan, mutta kun minun opiskelijakorttini on vuodelta 1997. Pienen pohdinnan jälkeen apu kuitenkin löytyi. 20 eurolla voi lunastaa itselleen ylimääräisen, väliaikaisen kulkuluvan Tietopinnistä. En enää kehdannut kysyä mikä se on, ehkäpä joku opiskelutoveri osaa neuvoa minut sinne.